Εξάμηνη παράταση του προγράμματος Erasmus+ ?Living in a Challenging World?

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσουμε την έγκριση από το ΙΚΥ εξάμηνης παράτασης του  προγράμματος  Erasmusστο οποίο συμμετέχει το σχολείο μας με τίτλο  ?Living in a Challenging Worldκαι διαπραγματεύεται το τόσο επίκαιρο και διαχρονικό θέμα των «Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Θέλουμε να συγχαρούμε τους μαθητές μας που συμμετείχαν στο πρόγραμμα και αυτή τη χρονιά παράγοντας τόσα  δημιουργικά αποτελέσματα: χειροτεχνίες, κολάζ, ψηφιακές αφίσες, σενάρια, παρουσιάσεις, συνεντεύξεις, σύνταξη ερωτηματολογίων-έρευνα.
Ευχαριστούμε τους μαθητές όλου του σχολείου που στήριξαν τις δράσεις του προγράμματος Erasmus – Days και την έρευνα μας με τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου «Ενεργός πολίτης-μαθητής».
Ευχαριστούμε όλη τη σχολική κοινότητα που αγκάλιασε τη δράση της Καμπάνιας Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για το Σεπτέμβρη. 
Εκ μέρους της Παιδαγωγικής  Ομάδας,
Βασιλική Μπολτσή
 
 

Erasmusdays

Στις 10 και 11 Οκτωβρίου το σχολείο μας συμμετείχε στη δράση Erasmus Days. Όλοι οι μαθητές του σχολείου, ανά τμήμα, παρακολούθησαν βίντεο με την ιστορία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ακολούθησε συζήτηση και προβληματισμοί πάνω στη θεματική. Οι μαθητές  παρακολούθησαν παρουσίαση για το πρόγραμμα Erasmus ?Living in a Challenging World? στο οποίο συμμετέχει το σχολείο μας για 2η χρονιά και  εκπόνησαν συνεργατικές εργασίες όπου και εκθέσαμε στο χώρο του σχολείου μας. Οι γονείς ενημερώθηκαν σχετικά σε απογευματινή συνάντηση στον ίδιο χώρο.

Επίσκεψη του κ. Κλήμη Πυρουνάκη, πρώην διευθυντή του σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στο κατάστημα γυναικείων φυλακών του Ελαιώνα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στις 20 Σεπτεμβρίου 2019 επισκέφτηκε το σχολείο μας, μετά από πρόσκληση της παιδαγωγικής ομάδας του προγράμματος Erasmus + – Living in a challenging world, ο κ. Κλήμης Πυρουνάκης, πρώην διευθυντής στο σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στο κατάστημα γυναικείων φυλακών του Ελαιώνα.

Μας παρουσίασε την εμπειρία του ως διευθυντή Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας και απάντησε σε στοχευμένα ερωτήματα των μαθητών του προγράμματος. Από τη συζήτηση που ακολούθησε αναδείχθηκε η σημασία της εκπαίδευσης των φυλακισμένων σε προσωπικό, οικογενειακό και κοινωνικό επίπεδο (ενδεικτικές η ερώτηση και η απάντηση που ακολουθεί)

Ερώτηση: Η εκπαίδευση είναι αναφαίρετο δικαίωμα των ανθρώπων. Επομένως και η εκπαίδευση των φυλακισμένων. Ποια είναι η αξία της και τι οφείλει να κάνει η πολιτεία για να προστατεύσει αυτό το δικαίωμα;

Απάντηση:
Είναι πολύ σημαντικό κάποιος να εκπαιδεύεται, ακόμη περισσότερο όταν βρίσκεται στη φυλακή. Αυτό τον οδηγεί στην ελευθερία. Η εκπαίδευση έχει θεμελιώδη σημασία. Αυτό αποδεικνύεται επίσης από τα στατιστικά στοιχεία. Από τους 100 φυλακισμένους που λαμβάνουν εκπαίδευση και αποφυλακίζονται, μόνο 3 επιστρέφουν πίσω εκεί, ενώ από τους 100 μη εκπαιδευμένους, 70 γυρίζουν ξανά στη φυλακή. Κάνουν τα ίδια λάθη, δεν μπορούν να ελέγξουν την απληστία τους και ούτω καθεξής. Η εκπαίδευση έχει μεγάλη σημασία και γι ‘αυτό ζητάμε επειγόντως να έχουμε σχολεία σε όλες τις φυλακές.

 Ο κ. Πυρουνάκης είναι διαχειριστής του Δικτύου Στήριξης Φυλακισμένων και Αποφυλακισμένων Γυναικών. Το Δίκτυο Στήριξης Φυλακισμένων και Αποφυλακισμένων Γυναικών είναι μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρία που κύριο στόχο έχει την υποστήριξη των γυναικών που έχουν βιώσει στο παρελθόν ή βιώνουν εγκλεισμό σε Καταστήματα Κράτησης. Βασική αρχή του Δικτύου είναι το αίσθημα αλληλεγγύης, με όρους ισότητας και όχι φιλανθρωπίας, σε πρόσωπα που ανήκουν σε αυτή την ευάλωτη oμάδα πληθυσμού. Η συμβολή του ΔΣΦΑΓ έχει στόχο την αύξηση των μέσων και των πόρων, ώστε να αντιμετωπίσουν οι έγκλειστοι και οι αποφυλακισμένοι τη συγκεκριμένη αντιξοότητα που επήλθε, τους υπερφόρτωσε, τους προκάλεσε πόνο, τους δημιούργησε δυσλειτουργία σε ατομικό, οικογενειακό, επαγγελματικό και κοινωνικό επίπεδο, τους έφερε σε κατάσταση περιθωριοποίησης και κοινωνικού αποκλεισμού (https://diktiostiriksis.gr/o-organismos/) .

Το 1ο Γυμνάσιο Βύρωνα επισκέπτεται τη Σουηδία

Στο πλαίσιο του διετούς ευρωπαϊκού προγράμματος Εrasmus+ ?Living in a Challenging World?,  που χρηματοδοτείται από το ΙΚΥ,  5 μαθητές και 2 καθηγητές του σχολείου μας επισκέφτηκαν το συνεργατικό σχολείο  της Σουηδίας Norg?rdenskolan στην Uddevalla, μια πόλη που βρίσκεται  στις Δυτικές Ακτές της χώρας κοντά στο Γκέτεμποργκ. Το κεντρικό θέμα του προγράμματός μας είναι η μελέτη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στο τετράμηνο αυτό κατά την προετοιμασία των μαθητών πριν την συνάντηση στη Σουηδία  όλα τα σχολεία οργάνωσαν  εργαστήρια  για να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση των μαθητών τους πάνω στη διακήρυξη των  άρθρων 16-21  και ιδιαίτερα  για την ισότητα. Εστιάσαμε κυρίως στην ισότητα των φύλων, στις διαφορετικές θρησκείες και τα έθιμα που σχετίζονται με αυτά και στην ελευθερία σκέψης και έκφρασης. Επίσης κάθε σχολείο επέλεξε ένα θέμα από τους Οικουμενικούς Στόχους του ΟΗΕ για να μελετήσει περισσότερο. Όλα τα σχολεία χρησιμοποίησαν το ίδιο υλικό από την ψηφιακή πλατφόρμα http: // www.youthforhumanrights  και  https://www.globalgoals.org/ για ορισμένα μέρη της δουλειάς τους.

Οι μαθητές μας:

 • Κατασκεύασαν αφίσες για το δικαίωμα στην ποιοτική εκπαίδευση (4th goal-guality education) 
 • ενεργοποιήθηκαν με φύλλα εργασίας
 • συνέλεξαν στοιχεία σχετικά με την ισότητα των φύλων
 • μελέτησαν τη θέση της γυναίκας στις διάφορες θρησκείες
 • πήραν συνέντευξη από γυναίκες 20, 50 και 70 ετών προκειμένου να συγκρίνουν τις συνθήκες  ζωής των γυναικών στη χώρα μας.

 

Τα ευρήματά τους τα συμπεριέλαβαν σε παρουσιάσεις  που πραγματοποιήθηκαν  στο σχολείο της Σουηδίας.

 

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας στη Σουηδία   υπήρξαν αρκετές συμμετοχικές δραστηριότητες όπως :

 • εργαστήριο για την ανάγκη θέσπισης κανόνων
 • υπαίθριες δραστηριότητες με έμφαση στα Δικαιώματα της Φύσης, κατά τις οποίες διδάχτηκαν κανόνες επιβίωσης και δράσεις  όπου ο ένας πρέπει να βοηθά τον άλλο
 • συνεργατικό έργο τέχνης για την ισότητα και τα δικαιώματα

Δόθηκαν διαλέξεις και ακολούθησαν συζητήσεις:

 • γυναίκα που γεννήθηκε ως άνδρας. Ενημερώθηκαν για όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι αν ανακαλύψουν ότι βρίσκονται σε λάθος σώμα. Συζήτηση πάνω σε αυτό και την αντιμετώπιση τέτοιων ατόμων από την κοινωνία.
 • καθηγητής από τη Νότια Αφρική μίλησε για το απαρτχάιντ  τι ήταν και πώς επηρέασε όλες τις γωνιές της κοινωνίας

Επισκεφτήκαμε:

 • Δυτικές ακτές
 • Το μουσείο τέχνης Bohuslan

Οι οικογένειες υποδοχής έπαιξαν σημαντικό ρόλο βοηθώντας τα σχολεία με καταλύματα και προετοιμάζοντας  επίσης δραστηριότητες για τους μαθητές  τα απογεύματα.

Τα οφέλη για τους συμμετέχοντες ήταν πολλαπλά:

Όσον αφορά τους μαθητές: Είχαν την ευκαιρία να μάθουν και τη  γνώμη άλλων συνομήλικών τους για  την έννοια της ισότητας των φύλων και να συνειδητοποιήσουν την αξία της ισότητας για τους πολίτες και την κοινωνία. Επίσης γνώρισαν ότι η ισότητα των φύλων δεν είναι δεδομένη σε όλες τις κοινωνίες και πως έχει δαπανηθεί πολλή ενέργεια και έχουν δοθεί  πολλοί αγώνες  για να οικοδομηθεί η ισότητα  που γνωρίζουμε σήμερα.

Εξάσκησαν τα αγγλικά τους σε πραγματικές συνθήκες, τονώθηκε η  αυτοπεποίθησή τους, ενώ ανταπεξήλθαν σ την πρόκληση να μείνουν σε μια άλλη  οικογένεια φεύγοντας από την καθημερινή τους πραγματικότητα. Συμμετείχαν επίσης σε πολλές δραστηριότητες ομαδικής οικοδόμησης, οι οποίες τους βοήθησαν να αναπτύξουν δεσμούς  μεταξύ τους και να αυξήσουν την αυτοπεποίθησή τους ενώ έκαναν νέους φίλους.

Συνολικά, η επίσκεψη  παρείχε στους μαθητές ένα κίνητρο για καλές ακαδημαϊκές επιδόσεις, συνδυάζοντας τις  εξωτερικές δραστηριότητες με την ακαδημαϊκή εργασία ενώ ενεπλάκησαν επίσης με την οικοδόμηση ομάδας.

Όσον αφορά τους εκπαιδευτικούς: Αντάλλαξαν καλές πρακτικές και καινοτόμες μεθόδους διδασκαλίας, βελτίωσαν επίσης τις δεξιότητές τους στη γλώσσα, την επικοινωνία και τη συνεργασία. Επίσης, βελτίωσαν τις δεξιότητές τους στον τομέα των ΤΠΕ μέσω του σχεδίου. Συνολικά, τόσο οι μαθητές όσο και οι εκπαιδευτικοί, βελτίωσαν την αυτοπεποίθησή τους, έχοντας τη δυνατότητα να ολοκληρώσουν ένα προγραμματισμένο έργο εκτός των συνόρων της χώρας τους.

Οι συμμετέχοντες μαθητές ήταν: Γαλανάκης Ελευθέριος, Θεοδοσίου Ειρήνη,  Καλαντζής Στέφανος, Καλαντζής Χριστόφορος, Κοσμά Ελένη.

Οι συνοδοί καθηγητές ήταν: Ζερβός Δημήτριος-Κλεομένης, Μπολτσή Βασιλική

 

Erasmus


 

 

 

 

 

 Στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+  ?Living in a Challenging World? υποδεχτήκαμε, φιλοξενήσαμε και συνεργαστήκαμε με 20 μαθητές και 10 καθηγητές από σχολεία της Ισλανδίας, Βουλγαρίας, Σουηδίας και Ολλανδίας.

Το θέμα του διετούς προγράμματός μας είναι η μελέτη των άρθρων της Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και παιδαγωγικός μας στόχος είναι η ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των μαθητών μας, προκειμένου να γίνουν ενημερωμένοι πολίτες που με τη στάση ζωής τους θα είναι ικανοί να συμβάλουν στην προάσπιση των δικαιωμάτων αυτών.

Οι ημέρες εργασίας ήταν τέσσερις.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με την υποδοχή των εταίρων μας. Την εναρκτήρια ομιλία καθώς και το καλωσόρισμα έκανε η Δ/ντρια του σχολείου μας κα Βασιλική-Μαρία  Τζούβελη. Παρεβρέθηκαν επίσης η Δ/ντρια της Δ/θμιας Εκπ/σης κα Ιωάννα Ψίνα, ο Δήμαρχος της πόλης μας ο κος Γρηγόρης Κατωπόδης και η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας και Ν. Γενιάς Λεμονιά Κλωνάρη.

Πραγματοποιήθηκαν εργαστήρια με

 • παρουσιάσεις των σχολείων και των περιοχών τους, αλλά και του τρόπου εργασίας των μαθητών κατά την προετοιμασία της Learning Teaching Training (LTT) στην Ελλάδα.
 • συνεργατικές εργασίες, μελέτες όπως οι καλλιτέχνες και τα ανθρώπινα Δικαιώματα, Δικαιώματα Παιδιών ? Δικαιώματα παιδιών προσφύγων ο σεβασμός στα άτομα με αναπηρία-Παραολυμπιονίκες
 • Παιχνίδι ρόλων : ανάδειξη ? ψηφοφορία πολιτεύματος Δημοκρατία ή Μοναρχία;

Πραγματοποιήθηκαν διδακτικές-πολιτιστικές επισκέψεις:

 • Ελληνικό Κοινοβούλιο
 • Μουσείο Ακρόπολης/Παρθενώνας/Άρειος Πάγος
 • ΚΠΕ Λαυρίου/ Σούνιο-Ναός του Ποσειδώνα
 • Κ.Δ.Α.Π-ΜΕΑ Ηλιούπολης Παναγία Ευαγγελίστρια όπου οι μαθητές συνομίλησαν με τον παραολυμπιονίκη της κολύμβησης κο Δημήτρη Κωστάκη και συμμετείχαν σε βιωματικό παιχνίδι

Τα παιδιά ολοκλήρωσαν τις εργασίες τους με ένα κοινό συνεργατικό έργο που θα εκτεθεί στο χώρο του σχολείου μας.

Ολοκληρώσαμε τις επίσημες ημέρες εργασίας με την αποχαιρετιστήρια εκδήλωσή μας, όπου μαθητές του σχολείου μας χόρεψαν ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς.

Ευχαριστίες

 • Στους γονείς  και καθηγητές που μαγείρεψαν σπιτικά φαγητά  
 •  την κα Ελένη Χρυσανθάκη που διατηρεί τη σχολή χορού «Χορικά» για την προσφορά των παραδοσιακών στολών.
 •  Τον κο Δημήτρη Κωσταβασίλη ο οποίος με ο συγκρότημά του μας χάρισαν όμορφες μουσικές στιγμές.
 • Επίσης θέλουμε να ευχαριστήσουμε την κα Στέλλα Φορτσάκη η οποία πρόσφερε σε όλους τους μαθητές και τους καθηγητές του προγράμματος από ένα αναμνηστικό δώρο. Στους εταίρους επιπλέον δόθηκε οπτικοακουστικό υλικό του ΕΟΤ με σκοπό την προώθηση της χώρας μας στο εξωτερικό.

Μεγάλη συγκίνηση υπήρξε την ημέρα του αποχωρισμού. Είμαστε περήφανοι που για μια ακόμα φορά αποδείξαμε ότι τα αποτελέσματα που προκύπτουν όταν λειτουργούμε ομαδικά είναι πάντα τα καλύτερα δυνατά και αφήνουν τις καλύτερες εντυπώσεις.

Αναλυτικότερα οι δραστηριότητες των ημερών έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του προγράμματός μας η οποία θα ενημερώνεται τακτικά κατά τη διάρκεια της διετίας 2018-2020

https://livinginachallengingworld.000webhostapp.com/

Ειδικότερα:

 • LTT (Learning Training Teaching ) στην Ελλάδα:

http://livinginachallengingworld.hostingerapp.com/greece-march-2019

 2η μέρα https://www.smore.com/p2chm

 3η μέρα https://www.smore.com/wdutv

                                     4η μέρα https://www.smore.com/bk49f

Η Παιδαγωγική Ομάδα Erasmus+ :

Η Διευθύντρια: Βασιλική-Μαρία Τζούβελη

Οι υποδιευθύντριες: Βασιλική Παπαϊωάννου
                                      Δέσποινα Μπάρμπογλου

Οι καθηγητές:                

Ελευθερία Βαλμά, Ματίνα Βεργυρή, Δημήτριος Κλεομένης Ζερβός, Αγλαϊα Καστόρα, Σοφία Ξανθάκου, Κατερίνα Σουφλή, Διονυσία Μαστρογιαννοπούλου,  Ιωάννα Μπορμπότσιαλου, 

Η υπεύθυνη Υλοποίησης του Εrasmus+ : Βασιλική Μπολτσή

Εβδομάδα χαράς και δημιουργίας – Erasmus Plus – 17 εως 23 Μαρτίου 2019

 

Στο σχολείο μας στο 1ο Γυμνάσιο Βύρωνα υποδεχόμαστε με πολύ χαρά την επόμενη εβδομάδα τους  μαθητές και καθηγητές των συνεργαζόμενων σχολείων του εξωτερικού στο πλαίσιο του διετούς χρηματοδοτούμενου  Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+  ?Living in a challenging world?. Συγκεκριμένα τα εταιρικά συνεργαζόμενα σχολεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι:

 1. Ελλάδα, Βύρωνας, 1ο Γυμνάσιο Βύρωνα
 2. Ισλανδία, Isafgjiordur, Grunnskolinn a Isafirdi 
 3. Ολλανδία, Delft , sc Delfland
 4. Βουλγαρία, Pleven, State School of Finance and Management  INTELEKT  
 5. Σουηδία, Udevalla, Norg?rdenskolan

Οι μαθητές των συνεργαζόμενων σχολείων θα φιλοξενηθούν σε οικογένειες μαθητών μας.

Σύμφωνα με τη θεματική του προγράμματος, οι μαθητές μελέτησαν τη Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ζωγράφισαν, έφτιαξαν αφίσες, κατασκευές, πραγματοποίησαν διδακτικές επισκέψεις και ενημερώσεις, διεξήγαγαν έρευνα, πήραν συνεντεύξεις κ.ά.

 Θα πραγματοποιηθούν βιωματικές δράσεις στα εργαστήρια και στις διδακτικές επισκέψεις ανάμεσα σε  μεικτές ομάδες Ελλήνων και ξένων μαθητών κατά τις ημέρες εργασίας υλοποιώντας με αυτόν τον τρόπο τις εγκεκριμένες δραστηριότητες της 1ης κινητικότητας μαθητών.

Τα οφέλη για τους μαθητές είναι πολλά, αφού μέσω των προγραμμάτων αυτών  διευρύνουν τους ορίζοντές τους, γνωρίζουν άλλες χώρες και τους πολιτισμούς τους, άλλα εκπαιδευτικά συστήματα, εξασκούν τα Αγγλικά τους, χωρίς να επιβαρύνονται οικονομικά οι οικογένειές τους. Το μεγαλύτερο όφελος όμως είναι ο σεβασμός και η ανεκτικότητα που καλλιεργούνται για διαφορετικούς πολιτισμούς, θρησκείες, χρώματα και διαφορετικότητες. Έτσι προωθείται πιο αποτελεσματικά η ενδυνάμωση του κοινού μας ευρωπαϊκού σπιτιού.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τις οικογένειες των μαθητών μας που προσφέρθηκαν να φιλοξενήσουν τους μαθητές του εξωτερικού αποδεικνύοντας ότι η ουσιαστική επικοινωνία αλλά και η γόνιμη αλληλεπίδραση δεν έχουν σύνορα και μπορούν να πραγματοποιηθούν με μοναδικά εργαλεία το κέφι και τη φιλική διάθεση. Ευχαριστούμε, επίσης, τη Δημοτική Αρχή για τη βοήθειά της σε όλα τα επίπεδα.