Πρόγραμμα Erasmus – Προπαρασκευαστική συνάντηση στην Ισλανδία

Στο πλαίσιο του διετούς χρηματοδοτούμενου  Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus +, Δράση ΚΑ229/ Στρατηγικές Συμπράξεις μεταξύ σχολείων, με τίτλο “Living in a challenging world” στο οποίο συμμετέχει το σχολείο μας, οι καθηγήτριες του 1ου Γυμνασίου Βύρωνα Μπολτσή Β. (ΠΕ03) υπεύθυνη του προγράμματος και Βεργυρή Μ.(ΠΕ06) επισκέφτηκαν το Grunnskolinn a Isafirdi στην Ισλανδία στο διάστημα 9 -11 Οκτωβρίου 2018. Εκεί συμμετείχαν σε προπαρασκευαστικές συναντήσεις με σκοπό να οργανωθεί το διετές πρόγραμμα ανταλλαγής καλών πρακτικών. Συντονίστρια χώρα ήταν  η Ισλανδία και συμμετείχαν επίσης σχολεία από την Βουλγαρία, την Ολλανδία και τη Σουηδία.

Κατά την πρώτη μέρα της συνάντησης γνωρίστηκαν οι συνεργάτες και έγινε ξενάγηση στους χώρους του σχολείου (αίθουσες διδασκαλίας, χορού, εργαστήρια καλλιτεχνικών, μουσικής, ξυλουργικής, μαγειρικής, γραφεία). Στη συνέχεια η συντονίστρια του προγράμματος έκανε μια παρουσίαση της λειτουργίας του ισλανδικού σχολείου και ακολούθως παρουσίασαν τα σχολεία τους οι συμμετέχουσες χώρες.  Ακολούθησε συζήτηση για τα εκπαιδευτικά συστήματα των συμμετεχουσών χωρών. Οι καθηγητές γευμάτισαν στο εστιατόριο του σχολείου. Επόμενο θέμα συζήτησης ήταν οι ημερομηνίες των μετακινήσεων καθώς και ο τρόπος άφιξης στις πόλεις των σχολείων. Έγιναν επίσης πρακτικές προτάσεις για την οργάνωση των ομάδων εργασίας αλλά και τις φιλοξενίες των μαθητών.

Η δεύτερη μέρα περιλάμβανε επίσκεψη στο σχολείο του γειτονικού χωριού Sudereyri. Πρόκειται για μικρό σχολείο  (42μαθητές) , με πολλά παιδιά μεταναστών. Παρά τον μικρότερο αριθμό μαθητών το σχολείο αυτό ήταν επίσης άρτια εξοπλισμένο με αίθουσα μουσικής, μουσικά όργανα, σύγχρονο εξοπλισμό σε κάθε αίθουσα, γυμναστήριο, πισίνα (θέρμανση με γεωθερμία), εστιατόριο κ.λ.π. Επίσης πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στο εργοστάσιο επεξεργασίας ψαριών της περιοχής. Το γεύμα το μεσημεριανό πραγματοποιήθηκε στο εστιατόριο του σχολείου του Sudereyri. Με την επιστροφή στο σχολείο του Isafjordur συζητήθηκαν οργανωτικά θέματα σχετικά με «κανόνες φιλοξενίας»  των μαθητών. Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε ιστορικός περίπατος και ξενάγηση στην πόλη του Isafjordur.

Οι καθηγητές των Αγγλικών Βουλγαρίας και Ελλάδας παρακολούθησαν μια ώρα μαθήματος (Job Shadowing). Ακολούθησε παρουσίαση και εργαστήριο σχετικά με το eTwinning από την υπεύθυνη του ελληνικού προγράμματος κ. Μπολτσή. Στη συνέχεια η ομάδα των καθηγητών επισκέφτηκε το Δημαρχείο όπου έγινε παρουσίαση για την περιφέρεια και τις πολιτιστικές δράσεις της τοπικής κοινωνίας. Γεύμα στο εστιατόριο του Δημαρχείου. Δόθηκαν συμβολικά δώρα. Το απόγευμα στο σχολείο συντάχθηκαν σε μορφή google forms διερευνητικές ερωτήσεις σχετικά με το θέμα μελέτης τις οποίες οι καθηγητές θα μοιράσουν στους μαθητές στα σχολεία τους. Τέλος η κ. Μπολτσή παρουσίασε το website tτου προγράμματος του οποίου την κατασκευή είχε αναλάβει το ελληνικό σχολείο και το διεκπεραίωσε η κ.Μαστρογιαννοπούλου, πληροφορικός του σχολείου μας.

Η τριήμερη επίσκεψη ολοκληρώθηκε με δείπνο σε παραδοσιακό εστιατόριο της περιοχής.

Η αποτίμηση της συνάντησης αυτής είχε θετικό πρόσημο τόσο για τη συνεργασία των πέντε συνεργαζόμενων χωρών στο επίπεδο οργάνωσης του προγράμματος, όσο και για την πολιτιστική και πολιτισμική αξία που αποκτάται με την ανταλλαγή εμπειριών και πολιτισμικών στοιχείων κατά τη διάρκεια αυτών των συναντήσεων.

Γκαλερύ

Tags: No tags

Add a Comment

You must be logged in to post a comment