Επίσκεψη στο ΕΕΕΕΚ μαθητών με προβλήματα όρασης και πολλαπλές αναπηρίες στο Αιγάλεω Αττικής.

Στις 3 Δεκεμβρίου 2018, παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία, οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου Βύρωνα που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Erasmus “We live in a challenging world” και δύο συνοδοί καθηγητές πραγματοποίησαν επίσκεψη στο ΕΕΕΕΚ μαθητών με προβλήματα όρασης και πολλαπλές αναπηρίες στο Αιγάλεω Αττικής.

Με τη φροντίδα του διευθυντή, του διδακτικού αλλά και του βοηθητικού προσωπικού περιηγηθήκαν στους χώρους του σχολείου και παρακολούησαν τις δράσεις του στα πλαίσια του ωρολογίου προγράμματος. Οι μαθητές μας συμμετείχαν στα εργαστήρια χειροτεχνίας, αυτόνομης διαβίωσης, φυσικής αγωγής αλληλεπιδρώντας τόσο με τους διδάσκοντες όσο και με τους μαθητές του ΕΕΕΕΚ.

Γνώρισαν ένα διαφορετικό σχολείο, χωρίς βιβλία και συγκεκριμένο αναλυτικό πρόγραμμα. Οι διδακτικές πρακτικές  προσαρμόζονται στις ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες και δυνατότητες των μαθητών με στόχο να καλλιεργούνται και να αναδύονται οι ικανότητες του καθενός στον μέγιστο δυνατό βαθμό.

Σκοπός της επίσκεψης στο ειδικό σχολείο ήταν η ευαισθητοποίηση των μαθητών σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η συνύπαρξη, ακόμα και για περιορισμένο χρόνο, συμβάλλει στην ανάπτυξη δεξιοτήτων ενσυναίσθησης, στην καλλιέργεια στάσεων αποδοχής της διαφορετικότητας και στην ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων. Με την προσωπική επαφή οι άνθρωποι με αναπηρία παύουν να είναι κάτι αόριστο. Πλέον έχουν πρόσωπο και όνομα που δικαιούνται ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση. Είναι μία απαραίτητη αρχή για την άρση των διαχωριστικών γραμμών της περιθωριοποίησης και του στιγματισμού.

Tags: No tags

Add a Comment

You must be logged in to post a comment