Γιατροί Χωρίς Σύνορα

Ζούμε σε μια εποχή, όπου ένας άνθρωπος θεωρείται ότι έχει επιτύχει στην ζωή του,  εάν είναι πλούσιος (κι ας είναι εις βάρος των συνανθρώπων του), εάν μπορεί να αγοράζει συνεχώς  καταναλωτικά αγαθά (για να νιώθει ευτυχισμένος, κι ας είναι αυτό μια ψευδαίσθηση), εάν έχει μεγάλη εξουσία ( κι ας καταπατά τους νόμους και το δίκαιο για το δικό του συμφέρον), εάν έχει και κατέχει ;

Αντίθετα σε αυτό το πρότυπο των «επιτυχημένων ανθρώπων», γνωρίσαμε την Τετάρτη 20/2/2019 προσκεκλημένο στο σχολείο μας έναν εκπρόσωπο από την διεθνή οργάνωση των «Γιατρών χωρίς Σύνορα», τον κ. Θανάση Σπυράτο. Πρόκειται για έναν επιτυχημένο πολιτικό μηχανικό με μεγάλη καριέρα στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος ακολουθώντας το πρότυπο των παιδικών του χρόνων, τον Αλβέρτο Σβάιτσερ, που γνώρισε μέσα από ένα βιβλίο, δώρο μιας θείας του, όταν ήταν μικρός, άφησε μετά την συνταξιοδότησή του την επιτυχημένη ζωή του και «βολή του» , για να ενταχθεί στις αποστολές των  «Γιατρών χωρίς Σύνορα» με σκοπό να προσφέρει βοήθεια στους ανθρώπους όλου του κόσμου, που βρίσκονται σε ανάγκη, είτε λόγω φυσικών καταστροφών, είτε λιμών ή λοιμών,  είτε λόγω πολεμικών συρράξεων, τις περισσότερες φορές με κίνδυνο της ζωής του  και μέσα σε τρομερά αντίξοες συνθήκες.

Αυτά που μας διηγήθηκε, μας έβαλαν σε σκέψη. Ποιο είναι το κέρδος του, το όφελός του από αυτό; Ο ίδιος μας είπε σε κάποια στιγμή  : « Προσφέρεις ένα πράγμα και παίρνεις εκατό ?» Αυτή η χωρίς αντάλλαγμα, η ελεύθερη και όχι καταναγκαστική προσφορά στον άλλο, με σεβασμό πάντα στις ιδιαιτερότητες της δικής του κοινωνίας,  φαίνεται πως είναι η δύναμη που γκρεμίζει τους τοίχους που χωρίζουν τους ανθρώπους  μεταξύ τους. Και η ανθρώπινη ψυχή γεμίζει τότε  με πραγματική χαρά κι ευτυχία;

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Medecins Sans Fronti?res/MSF) είναι μια διεθνής, ανεξάρτητη, ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση που παρέχει ιατρική φροντίδα σε ανθρώπους αποκλεισμένους από την υγειονομική περίθαλψη, σε θύματα βίας, φυσικών καταστροφών ή ενόπλων συγκρούσεων. Δρα με μοναδικό κριτήριο τις ιατρικές ανάγκες, ανεξάρτητα από φυλετικά, θρησκευτικά ή πολιτικά κριτήρια με στόχο την ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου αλλά και την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τις ανθρωπιστικές κρίσεις που μαίνονται στον πλανήτη. 

Περισσότεροι από 5,7 εκατομμύρια υποστηρικτές σε όλο τον κόσμο στηρίζουν το έργο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα εξασφαλίζοντας την ανεξαρτησία και την ευελιξία της οργάνωσης.

Καθημερινά, περισσότεροι από 30.000 γιατροί, νοσηλευτές, τεχνικοί, διοικητικοί και άλλοι επαγγελματίες εργάζονται με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα σε περισσότερες από 60 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Tags: No tags

Add a Comment

You must be logged in to post a comment