Το 1ο Γυμνάσιο Βύρωνα επισκέπτεται τη Σουηδία

Στο πλαίσιο του διετούς ευρωπαϊκού προγράμματος Εrasmus+ “Living in a Challenging World”,  που χρηματοδοτείται από το ΙΚΥ,  5 μαθητές και 2 καθηγητές του σχολείου μας επισκέφτηκαν το συνεργατικό σχολείο  της Σουηδίας Norg?rdenskolan στην Uddevalla, μια πόλη που βρίσκεται  στις Δυτικές Ακτές της χώρας κοντά στο Γκέτεμποργκ. Το κεντρικό θέμα του προγράμματός μας είναι η μελέτη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στο τετράμηνο αυτό κατά την προετοιμασία των μαθητών πριν την συνάντηση στη Σουηδία  όλα τα σχολεία οργάνωσαν  εργαστήρια  για να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση των μαθητών τους πάνω στη διακήρυξη των  άρθρων 16-21  και ιδιαίτερα  για την ισότητα. Εστιάσαμε κυρίως στην ισότητα των φύλων, στις διαφορετικές θρησκείες και τα έθιμα που σχετίζονται με αυτά και στην ελευθερία σκέψης και έκφρασης. Επίσης κάθε σχολείο επέλεξε ένα θέμα από τους Οικουμενικούς Στόχους του ΟΗΕ για να μελετήσει περισσότερο. Όλα τα σχολεία χρησιμοποίησαν το ίδιο υλικό από την ψηφιακή πλατφόρμα http: // www.youthforhumanrights  και  https://www.globalgoals.org/ για ορισμένα μέρη της δουλειάς τους.

Οι μαθητές μας:

  • Κατασκεύασαν αφίσες για το δικαίωμα στην ποιοτική εκπαίδευση (4th goal-guality education) 
  • ενεργοποιήθηκαν με φύλλα εργασίας
  • συνέλεξαν στοιχεία σχετικά με την ισότητα των φύλων
  • μελέτησαν τη θέση της γυναίκας στις διάφορες θρησκείες
  • πήραν συνέντευξη από γυναίκες 20, 50 και 70 ετών προκειμένου να συγκρίνουν τις συνθήκες  ζωής των γυναικών στη χώρα μας.

Τα ευρήματά τους τα συμπεριέλαβαν σε παρουσιάσεις  που πραγματοποιήθηκαν  στο σχολείο της Σουηδίας.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας στη Σουηδία   υπήρξαν αρκετές συμμετοχικές δραστηριότητες όπως :

  • εργαστήριο για την ανάγκη θέσπισης κανόνων
  • υπαίθριες δραστηριότητες με έμφαση στα Δικαιώματα της Φύσης, κατά τις οποίες διδάχτηκαν κανόνες επιβίωσης και δράσεις  όπου ο ένας πρέπει να βοηθά τον άλλο
  • συνεργατικό έργο τέχνης για την ισότητα και τα δικαιώματα

Δόθηκαν διαλέξεις και ακολούθησαν συζητήσεις:

  • γυναίκα που γεννήθηκε ως άνδρας. Ενημερώθηκαν για όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι αν ανακαλύψουν ότι βρίσκονται σε λάθος σώμα. Συζήτηση πάνω σε αυτό και την αντιμετώπιση τέτοιων ατόμων από την κοινωνία.
  • καθηγητής από τη Νότια Αφρική μίλησε για το απαρτχάιντ  τι ήταν και πώς επηρέασε όλες τις γωνιές της κοινωνίας

Επισκεφτήκαμε:

  • Δυτικές ακτές
  • Το μουσείο τέχνης Bohuslan

Οι οικογένειες υποδοχής έπαιξαν σημαντικό ρόλο βοηθώντας τα σχολεία με καταλύματα και προετοιμάζοντας  επίσης δραστηριότητες για τους μαθητές  τα απογεύματα.

Τα οφέλη για τους συμμετέχοντες ήταν πολλαπλά:

Όσον αφορά τους μαθητές: Είχαν την ευκαιρία να μάθουν και τη  γνώμη άλλων συνομήλικών τους για  την έννοια της ισότητας των φύλων και να συνειδητοποιήσουν την αξία της ισότητας για τους πολίτες και την κοινωνία. Επίσης γνώρισαν ότι η ισότητα των φύλων δεν είναι δεδομένη σε όλες τις κοινωνίες και πως έχει δαπανηθεί πολλή ενέργεια και έχουν δοθεί  πολλοί αγώνες  για να οικοδομηθεί η ισότητα  που γνωρίζουμε σήμερα.

Εξάσκησαν τα αγγλικά τους σε πραγματικές συνθήκες, τονώθηκε η  αυτοπεποίθησή τους, ενώ ανταπεξήλθαν σ την πρόκληση να μείνουν σε μια άλλη  οικογένεια φεύγοντας από την καθημερινή τους πραγματικότητα. Συμμετείχαν επίσης σε πολλές δραστηριότητες ομαδικής οικοδόμησης, οι οποίες τους βοήθησαν να αναπτύξουν δεσμούς  μεταξύ τους και να αυξήσουν την αυτοπεποίθησή τους ενώ έκαναν νέους φίλους.

Συνολικά, η επίσκεψη  παρείχε στους μαθητές ένα κίνητρο για καλές ακαδημαϊκές επιδόσεις, συνδυάζοντας τις  εξωτερικές δραστηριότητες με την ακαδημαϊκή εργασία ενώ ενεπλάκησαν επίσης με την οικοδόμηση ομάδας.

Όσον αφορά τους εκπαιδευτικούς: Αντάλλαξαν καλές πρακτικές και καινοτόμες μεθόδους διδασκαλίας, βελτίωσαν επίσης τις δεξιότητές τους στη γλώσσα, την επικοινωνία και τη συνεργασία. Επίσης, βελτίωσαν τις δεξιότητές τους στον τομέα των ΤΠΕ μέσω του σχεδίου. Συνολικά, τόσο οι μαθητές όσο και οι εκπαιδευτικοί, βελτίωσαν την αυτοπεποίθησή τους, έχοντας τη δυνατότητα να ολοκληρώσουν ένα προγραμματισμένο έργο εκτός των συνόρων της χώρας τους.

Οι συμμετέχοντες μαθητές ήταν: Γαλανάκης Ελευθέριος, Θεοδοσίου Ειρήνη,  Καλαντζής Στέφανος, Καλαντζής Χριστόφορος, Κοσμά Ελένη.

Οι συνοδοί καθηγητές ήταν: Ζερβός Δημήτριος-Κλεομένης, Μπολτσή Βασιλική

 

Tags: No tags

Add a Comment

You must be logged in to post a comment