Το σπιτόφιδο (zamenis situla) έχει τα εντυπωσιακότερα χρώματα από όλα τα φίδια της Ελλάδας
Από τον Κουνενάκη Ιωσήφ του Β2
Φωτογραφίες: Κουνενάκης Ιωσήφ
Φωτογραφία οχιάς: Ηλίας Στραχίνης
Πολλοί πιστεύουν πως τα φίδια αποτελούν έναν από τους χειρότερους εχθρούς του ανθρώπου. Επίσης, δεν μπορούν να καταλάβουν ότι ΔΕΝ είναι όλα τα φίδια της Ελλάδας δηλητηριώδη.
Από τα 23 είδη φιδιών που απαντώνται στην χώρα μας μόνο τα 7 έχουν δηλητήριο (Κοινή οχιά, Οχιά της Μήλου, Αστρίτης, Οθωμανική οχιά, Νανόχεντρα, Σαπίτης και Αγιόφιδο). Αν δαγκωθείς από Σαπίτη ή Αγιόφιδο το περισσότερο που μπορεί να σου συμβεί είναι να ανεβάσεις πυρετό για μια μέρα.
.Αντιθέτως, τα 5 είδη οχιάς μπορούν ακόμα και να σε σκοτώσουν. Ακόμα, όμως κι αν δαγκωθείς από τα συγκεκριμένα είδη φιδιών έχεις αρκετά εικοσιτετράωρα ζωής (εκτός αν πρόκειται για άτομο με αναφυλαξία ή πολλές αλλεργίες). Επίσης, καλό θα ήταν να γνωρίζουμε ότι 1 στα 500 τσιμπήματα είναι θανατηφόρα
Οι πιο συνηθισμένες αιτίες θανάτου για την περίοδο 2000-2014 (στοιχεία ΕΛ.ΣΤΑΤ)
Η Δεντρογαλιά (Hierophis gemonensis) θεωρείτε από πολλούς επικίνδυνο φίδι παρόλο που δεν είναι
Αν δαγκωθώ από οχιά τι πρέπει να κάνω;
Σε περίπτωση τσιμπήματος από οχιά πρέπει να ακολουθηθούν οι παρακάτω οδηγίες:
1) ΟΧΙ πανικός
2) ΔΕΝ κόβουμε, ΔΕΝ τρυπάμε το δέρμα
3) ΔΕΝ ρουφάμε το δηλητήριο
4) ΔΕΝ δένουμε το δαγκωμένο μέλος και ΔΕΝ τοποθετούμε πάγο
5) Αφαιρούμε τα στενά αντικείμενα από το δαγκωμένο μέλος (δαχτυλίδια, ρούχα κτλ)
6) Προσπαθούμε να κρατήσουμε ακίνητο το μέλος που δαγκώθηκε και πάμε γρήγορα στο νοσοκομείο
Πως μπορώ να ξεχωρίσω την οχιά από τα άλλα φίδια;
Όλα τα είδη οχιάς έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά. Για να βεβαιωθούμε ότι το φίδι που βλέπουμε είναι οχιά πρέπει να υπάρχουν όλα τα χαρακτηριστικά.
1) Πλατύ κεφάλι 2) Κοντόχοντρο σώμα 3) Ουρά που στενεύει απότομα
4) Ζικ-ζακ στην πλάτη της (μόνο σε 3 είδη οχιάς)
5) Κερατάκι στην κορυφή του κεφαλιού (μόνο στην κοινή οχιά)
Ποια είναι η ωφελιμότητα των φιδιών για τον άνθρωπο;
Αρκετοί άνθρωποι έχουν υιοθετήσει μια εχθρική στάση απέναντί στα φίδια. Αυτή η συνήθεια έχει τις ρίζες της στους προγόνους μας οι οποίοι λόγω της άγνοιάς τους ωθούσαν τα παιδιά τους στην απέχθεια για τα φίδια.
Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει μιας και ακόμα και στην αρχαία Ελλάδα τα φίδια λατρεύονταν ως ιερά ζώα. Αρκετά, μάλιστα, αγαλματίδια εικονίζονταν με φίδια στα χέρια (θεά των όφεων). Τέλος, τα φίδια τότε χρησίμευαν και στη θεραπεία ασθενειών εξού και ορίστηκε ως το σύμβολο της ιατρικής.
Στις μέρες μας ,φίδια μπορούν να εντοπιστούν ακόμα και σε αστικές ή αγροτικές περιοχές μέσα σε σπίτια, καλλιέργειες, στάβλους κτλ.. Αντί να προσπαθούμε να τα εξοντώσουμε μπορούμε να τα αφήσουμε να μας βοηθήσουν αυτά. Τα φίδια μικρής ηλικίας τρέφονται με μεγάλα έντομα όπως ακρίδες και γρύλους κάτι το οποίο θα βοηθούσε τους αγρότες οι οποίοι θέλουν να απαλλαχθούν από αυτά τα έντομα μέσω των φυτοφαρμάκων.
Μεγαλώνοντας, η τροφή τους απαρτίζεται κυρίως από τρωκτικά. Τα σπίτια της επαρχίας πλήττονται από το πρόβλημα των ποντικών και των αρουραίων κυρίως στους στάβλους και τα κοτέτσια. Οπότε τα φίδια ως ένας φυσικός αρωγός βοηθούν τους επαρχιώτες σε αυτό το ζήτημα. Άλλωστε, τα τρωκτικά μεταφέρουν ένα σωρό ασθένειες που είναι επικίνδυνες για τον άνθρωπο. Οι ειδικοί, άλλωστε, έχουν υπολογίσει πως ένα μόνο φίδι μπορεί να καταναλώσει έως και 1000 τρωκτικά τον χρόνο.
Πάντως, μπορεί σε αρκετούς να φαίνεται αξιοπερίεργο αλλά ακόμη και τα δηλητηριώδη φίδια μπορούν να φανούν χρήσιμα για τον άνθρωπο. Πολλά εμβόλια έχουν ανακαλυφθεί χάρη στα δηλητηριώδη δείγματα (μέσα στα οποία και της οχιάς). Μάλιστα, οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως αν δεν υπήρχαν τα δηλητηριώδη δείγματα, θα χρειαζόντουσαν πολλά χρόνια για να ανακαλυφθούν κάποιες ουσίες με εργαστηριακό έλεγχο.
Ο λαφιάτης το Ασκληπιού (Zamenis longissimus) θεωρείται το φίδι της ιατρικής
Σχετικά Άρθρα