Σσσ... Τώρα μιλάμε Εμείς!

Το περιοδικό του 1ου Γυμνασίου Βύρωνα

την πόλη που τιμά τον Καποδίστρια και τους Ολυμπιακούς αγώνες

Από την Έρη Μουτάφη του Β5

Η Ελβετία είναι χώρα της δυτικοκεντρικής Ευρώπης.Συνορεύει δυτικά με τη Γαλλία, νότια με την Ιταλία, βόρεια και βορειοανατολικά με τη Γερμανία και ανατολικά με την Αυστρία και το Λίχτενσταϊν. Αποτελεί περίκλειστο κράτος, καθώς δεν βρέχεται σε κανένα σημείο της από θάλασσα παρά μόνο από λίμνη.

Έχει έκταση 41.285 τ.χλμ και πληθυσμό 8.753.933 κατοίκους σύμφωνα με επίσημη εκτίμηση για τον Μάρτιο του 2022.

Αποτελείται από 26 καντόνια και ημκαντόνια. Πρωτεύουσά της είναι η Βέρνη ενώ η μεγαλύτερη πόλη η Ζυρίχη. Άλλα σημαντικά αστικά κέντρα είναι η Βασιλεία, η Γενεύη, η Λοζάνη και το Βίντερτου.

Νόμισμα της χώρας είναι το ελβετικό φράγκο. Έχει υψηλό βιοτικό επίπεδο και ανεπτυγμένο εμπόριο, βιομηχανία, μέσα μαζικής μεταφοράς και τουρισμό.

Η Λοζάνη βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο της Ελβετίας, Η πρώτη εικόνα της Λοζάνης είναι εντυπωσιακή. Η πόλη είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στο βόρειο τμήμα της λίμνης Lac Leman και έχει απέναντί της τις επιβλητικές Άλπεις. Εκτείνεται σε τρεις λόφους σε ανισόπεδη διάταξη, με ένα πολύπλοκο σύστημα γεφυρών και υπερυψωμένων δρόμων και κτηρίων σε διαφορετικά επίπεδα .

Ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Λοζάνης είναι ο καθεδρικός ναός Notre Dame στην παλιά πόλη που κατασκευάστηκε το 12ο αιώνα και είναι ορατός σχεδόν από παντού.

.

Το καταπράσινο πάρκο Ouchy βρίσκεται δίπλα στη λίμνη με εντυπωσιακή θέα στις Άλπεις. Κύρια αξιοθέατα είναι το Ολυμπιακό Μουσείο, το Μουσείο των Ηλυσίων και ο πύργος Chateau d’Ouchy

 

Ο Ιωάννης Καποδίστριας θεωρείται εθνικός ήρωας στην Ελβετία

Το 2021 τμήμα του πάρκου «Ouchy» ονομάστηκε «allée Kapodistria» προς τιμή του Ιωάννη Καποδίστρια . Ο Καποδίστριας αναγνωρίζεται ως ήρωας στην Ελβετία μια και ως εκπρόσωπος της Ρωσίας το 1913 συνέβαλε στην ενότητα και την ανεξαρτησία του ελβετικού κράτους.

Ήταν εμπνευστής του χωρισμού της σε 19 αυτόνομα κρατίδια που ονομάστηκαν καντόνια. Βοήθησε στη δημιουργία του συντάγματος της Ελβετίας και στην αυτόνομη στάση που υιοθέτησε η χώρα.

“Η Λοζάνη αποτελεί έδρα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής”

Tο ενδιαφέρον Ολυμπιακό Μουσείο στο Ouchy περιλαμβάνει εκθέματα από την ιστορία των σύγχρονων Ολυμπιακών αγώνων. Είναι το μεγαλύτερο μουσείο στον κόσμο αφιερωμένο στους Ολυμπιακούς αγώνες με πάνω από 10000 εκθέματα.

Στα σκαλιά της εισόδου αναγράφονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες στις χώρες που διοργανώνονται.

Φιλοξενεί μοναδικά αντικείμενα όπως μια από τις πρώτες ολυμπιακές σημαίες του 1813 όλα τα μετάλλια, τις δάδες τις αφίσες και τις μασκότ των αγώνων από το 1986 μέχρι σήμερα.

‘Eνα πολύ ενδιαφέρον μουσεία είναι το Palais de Rumine’

Το Palais de Rumine στεγάζει τα καντονιακά μουσεία γεωλογίας και ζωολογίας, με απολιθώματα ζώων και φυτών και σπάνια πετρώματα,αρχαιολογίας και ιστορίας με εκθέματα από την εποχή των παγετώνων, 15000 π.Χ, μέχρι και τη ρωμαϊκή εποχή, το νομισματικό μουσείο καντονιών και την καντονιακή και πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη. Το μουσείο στεγάζεται σε ένα πανέμορφο κτίριο αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής του 1902.

Για όσους αγαπούν τα ενυδρεία το AQUATIS είναι ένα εντυπωσιακό σύγχρονο ενυδρείο που φιλοξενεί οικοσυστήματα του γλυκού νερού από τις 5 ηπείρους και σπάνια απειλούμενα είδη. Το AQUATIS σκηνοθετεί ζωντανά ζώα χάρη σε μια εντελώς καθηλωτική και διαδραστική σκηνογραφία που χρησιμοποιεί καινοτόμες ψηφιακές τεχνολογίες.

‘Οι εντυπώσεις μου’

Η επίσκεψή μου στη Λωζάνη και τη Γενεύη ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία.

Εντυπωσιάστηκα ιδιαίτερα από τα κτίρια. Τα περισσότερα ήταν μονώροφα με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και δύσκολα έβλεπες πολυκατοικίες.


Όλα τα πράγματα εκεί είναι πιο σύγχρονα.

Την προσοχή μου , επίσης τράβηξαν:: τα μέσα μαζικής μεταφοράς (τρένα, λεωφορεία), οι άνθρωποι, το σχολείο και η καθαριότητα της πολης.

Αφήστε μια απάντηση

Σχετικά Άρθρα