Σσσ... Τώρα μιλάμε Εμείς!

Το περιοδικό του 1ου Γυμνασίου Βύρωνα

Είναι διάχυτη η αντίληψη σε όλους μας ότι το ποδόσφαιρο είναι ο «βασιλιάς των σπορ». Ανταποκρίνεται , όμως, αυτή η αντίληψη στην πραγματικότητα;

Έρευνες που διεξήχθησαν το 2022, έδωσαν τα παρακάτω στοιχεία:

1

Ποδόσφαιρο – 3,5 δισεκατομμύρια οπαδοί

Το ποδόσφαιρο, πράγματι, είναι το πιο δημοφιλές άθλημα στον κόσμο.

Εκτιμάται ότι περισσότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού είναι οπαδοί του. Το αρχαίο ποδόσφαιρο ξεκίνησε στην Κίνα, ήδη από τον 2ο αιώνα. Οι Ρωμαίοι, οι Έλληνες και οι Ιάπωνες θεωρήθηκαν επίσης πρώτοι παίκτες του αθλήματος.

Το σύγχρονο ποδόσφαιρο ξεκίνησε στην Αγγλία, όπου υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον και εξαπλώθηκε σε άλλα μέρη του κόσμου. Είναι πιο δημοφιλές στην Ευρώπη και την Αμερική. Το άθλημα παίζεται από δύο ομάδες έντεκα παικτών σε ένα γήπεδο με δύο τέρματα. Ο στόχος του αθλήματος είναι η κάθε ομάδα να οδηγήσει μια μπάλα στον στόχο που είναι το τέρμα της αντίπαλης ομάδας.

Στην Ελλάδα θεωρείται το πιο δημοφιλές άθλημα έχοντας σαν κορυφαία επιτυχία την κατάκτηση του πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος του 2004.

2

Κρίκετ – 2,5 δισεκατομμύρια οπαδοί

Δεύτερο δημοφιλέστερο άθλημα στις έρευνες, αναδείχθηκε το κρίκετ (αγγλικά: cricket). Το κρίκετ είναι ομαδικό άθλημα το οποίο διεξάγεται μεταξύ δύο ομάδων των έντεκα παικτών η κάθε μία, με ρόπαλα, μπάλα και φράχτες, σε υπαίθριο χορτάρινο αγωνιστικό χώρο ωοειδούς σχήματος, το κέντρο του οποίου φέρει ένα ορθογώνιο χώρο ο οποίος αποτελεί το επίκεντρο της δράσης.

Η μια ομάδα ροπαλοφορεί και προσπαθεί να σκοράρει όσο το δυνατόν περισσότερους πόντους ή τρεξίματα. Η άλλη ομάδα κυλά την μπάλα και παρατάσσεται, προσπαθώντας να πάψει (“κάψει” ή αποβάλλει) τους ροπαλοφόρους και να περιορίσει έτσι το σύνολο τρεξιμάτων της ομάδας τους. Έπειτα οι ρόλοι αντιστρέφονται..

Η πρώτη σαφής αναφορά στο κρίκετ γίνεται σε δικαστήριο του Γκίλντφορντ το 1598 και η οποία αναφέρει ότι το cricket παιζόταν σε κοινές γαίες της περιοχής γύρω στα 1550 , ενώ η πρώτη αναφορά σε αγώνα μεταξύ ομάδων γίνεται το 1610 Πλήθος αναφορών αποδεικνύουν την ανάπτυξη του αθλήματος στη νότιο-ανατολική Αγγλία κατά τη διάρκεια του 17ου αιώνα.

Μέχρι τα τέλη του ίδιου αιώνα το κρίκετ είχε γίνει οργανωμένη δραστηριότητα, με τους πρώτους επαγγελματίες να κάνουν την εμφάνισή τους στα χρόνια μετά την Παλινόρθωση της μοναρχίας το 1660. Σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του κρίκετ έπαιξε ο τζόγος, με πλούσιους χορηγούς να οργανώνουν επιλεγμένες ενδεκάδες οι οποίες αγωνίζονταν για μεγάλα χρηματικά ποσά.

3

Μπάσκετ – 2,2 δισεκατομμύρια οπαδοίχρηματικά ποσά.

Τρίτο στη σειρά άθλημα κατατάσσεται το μπάσκετ, το οποίο έχει περίπου 2,2 δισεκατομμύρια οπαδούς παγκοσμίως και παγκόσμια απήχηση.

Εφευρέθηκε από τον Δρ. James Naismith το 1891 στη Μασαχουσέτη, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το δημιούργησε ως εναλλακτική λύση για το ποδόσφαιρο, καθώς θεωρούσε ότι θα μπορούσε να παίζεται σε εσωτερικούς χώρους και είχε λιγότερες πιθανότητες να προκαλέσει ατυχήματα.

Παίζεται από δύο ομάδες των πέντε παικτών η καθεμία, όπου ο στόχος είναι να περάσει με επιτυχία την μπάλα μέσα από τη στεφάνη στο καλάθι του αντιπάλου.

Στην Ελλάδα θεωρείται ένα από τα δυο πιο δημοφιλή αθλήματα και έχει να παρουσιάσει πολλές επιτυχίες σε εθνικό σε συλλογικό επίπεδο με αποκορύφωμα τα δυο πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα που κατέκτησε η εθνική ομάδα το 1987 και το 2005 και η δεύτερη θέση στο παγκόσμιο του 2006.

 

4

Χόκεϊ επί χόρτου – 2 δισεκατομμύρια οπαδοί

Το χόκεϊ επί χόρτου είναι άθλημα που παίζεται σε ειδικά διαμορφωμένα μεγάλα γήπεδα με συνθετικό χλοοτάπητα (outdoor), αλλά και σε κλειστές αίθουσες σάλας (indoor). Οι ομάδες αποτελούνται

για το "outdoor" από 11 παίχτες η κάθε μία και στο "indoor" από 6 παίχτες. Κάθε αθλητής κρατάει ένα μπαστούνι το οποίο είναι καμπυλωτό από τη μία μεριά και από την άλλη επίπεδο. Με τη μεριά του μπαστουνιού την επίπεδη επιτρέπεται να χειρίζεσαι μια μικρή μπάλα κατασκευασμένη από καουτσούκ και άμμο στο εσωτερικό της. Αντικειμενικός σκοπός του παιχνιδιού είναι να σκοράρει στο

αντίπαλο τέρμα. Είναι ολυμπιακό αγώνισμα και έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα ως "κερητίζειν». Το χόκεϊ είναι διαδεδομένο σε πολλές χώρες του κόσμου, όπως την Αγγλία, το Πακιστάν, τη Νέα Ζηλανδία, την Ισπανία, την Ολλανδία, τη Γερμανία.

5

Τένις – 1 δισεκατομμύριο οπαδοί

Το τένις έχει 1 δισεκατομμύριο θαυμαστές και παγκόσμια απήχηση.

Πιστεύεται ότι διάφορες εκδοχές του αθλήματος έπαιξαν οι Αιγύπτιοι, οι Ρωμαίοι και οι Έλληνες, αν και το σύγχρονο άθλημα διαδόθηκε για πρώτη φορά στη Γαλλία. Από εκεί, εξαπλώθηκε σε άλλα μέρη της Ευρώπης και τελικά σε ολόκληρο τον κόσμο. Το άθλημα παίζεται από δύο ομάδες ενός ή δύο παικτών η καθεμία. Σκοπός τους είναι η αναπήδηση μιας μπάλας πάνω από το δίχτυ με τη χρήση ρακετών τένις.

Οι πόντοι κερδίζονται όταν ο αντίπαλος δεν ρίξει πίσω την μπάλα στις προκαθορισμένες διαστάσεις του ορθογώνιου γηπέδου.

6

Βόλεϊ – 900 εκατομμύρια οπαδοί

Η πρωταρχική επιρροή του βόλεϊ παρατηρείται στη Δυτική Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Εφευρέθηκε στις ΗΠΑ από τον William G. Morgan το 1895. Ο εφευρέτης του δανείστηκε στοιχεία από το μπάσκετ, το τένις, το χάντμπολ και το μπέιζμπολ. Με την πάροδο των ετών έχει εξελιχθεί στο σύγχρονο άθλημα όπως το γνωρίζουμε σήμερα. Παίζεται από δύο ομάδες 6 παικτών η καθεμία με τους παίκτες να ρίχνουν τη μπάλα πάνω από το δίχτυ.

7

Πινγκ Πονγκ – 900 εκατομμύρια οπαδοί

Το πινγκ-πονγκ έχει παγκόσμια απήχηση και περίπου 875 εκατομμύρια οπαδούς παγκοσμίως. Το άθλημα ξεκίνησε τον 19ο αιώνα στην Αγγλία ως μίνι εκδοχή του τένις και έγινε ευρέως γνωστό ως “Πινγκ Πονγκ”. Το σύγχρονο άθλημα περιλαμβάνει δύο ομάδες από δύο έως τέσσερις παίκτες, οι οποίοι χτυπούν μια ελαφριά μπάλα πάνω από ένα δίχτυ σε ένα σκληρό τραπέζι, με τη χρήση ρακετών. Οι χώρες με τη μεγαλύτερη παράδοση στο συγκεκριμένο άθλημα είναι η Νότια Κορέα, η Σουηδία και η Κίνα.

8

Μπέιζμπολ – 500 εκατομμύρια οπαδοί

Το Baseball έχει περίπου 500 εκατομμύρια οπαδούς παγκοσμίως και έχει τα υψηλότερα επίπεδα δημοτικότητάς στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Καραϊβική και την Ιαπωνία. Το άθλημα παίζεται ανάμεσα σε δύο ομάδες εννέα παικτών η καθεμία. Ο κάθε αγώνας αποτελείται από εννέα παιχνίδια κατά τη διάρκεια των οποίων οι παίκτες των ομάδων πρέπει να σουτάρουν και να αποκρούουν εναλλάξ. Σκοπός τους είναι με το μπαστούνι τους να φθάσουν περνώντας από βάση σε βάση του γηπέδου στην αρχική τους θέση, εφόσον ο αντίπαλος δεν καταφέρει να τους βγάλει εκτός, και έτσι να κερδίσουν διαδρομές. Διαφορετικές εκδόσεις του αθλήματος παίχτηκαν στις ΗΠΑ πριν αποκτήσει δημοτικότητα σε εθνικό επίπεδο τον 19ο αιώνα. Από τις ΗΠΑ, το άθλημα εξαπλώθηκε σε άλλα μέρη του κόσμου και εξελίχθηκε στο σύγχρονο παιχνίδι, όπως παίζεται σήμερα.

9

Αμερικάνικο ποδόσφαιρο – 400 εκατομμύρια οπαδοί

Το αμερικανικό ποδόσφαιρο (αγγλικά: american football), γνωστό ως φούτμπολ (football) ή γκρίνταϊρον (gridiron, σχάρα) στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι ένα ομαδικό άθλημα που παίζεται ανάμεσα σε δύο ομάδες των 11 παικτών η κάθε μία, με μια μπάλα οβάλ σχήματος. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού η ομάδα που έχει την κατοχή της μπάλας (η επίθεση) επιχειρεί να την προωθήσει στο αγωνιστικό χώρο με πάσες ή τρέχοντας με την μπάλα. Για να συνεχίσει την επίθεση, η ομάδα πρέπει να προωθήσει την μπάλα τουλάχιστον 10 γιάρδες (9,1 μέτρα) στο αγωνιστικό χώρο σε μια σειρά από τέσσερις προσπάθειες ντάουν (αγγλικά:down). Αν τα καταφέρει, λαμβάνει ένα νέο σύνολο τεσσάρων ντάουν για να συνεχίσει την επίθεση, αλλά αν αποτύχει, η κατοχή της μπάλας πηγαίνει στην αντίπαλη ομάδα.

 

10

Ράγκμπι – 400 εκατομμύρια οπαδοί

Η κύρια σφαίρα επιρροής του συγκεκριμένου αθλήματος βρίσκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο και εκτιμάται ότι το παρακολουθούν παγκοσμίως περίπου 400 εκατομμύρια άτομα. Τα θεμέλια του σύγχρονου αθλήματος τέθηκαν στη μεσαιωνική Αγγλία. Από το Ηνωμένο Βασίλειο, το ράγκμπι εξαπλώθηκε στις βρετανικές αποικίες, όπως η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία. Το άθλημα παίζεται από δύο ομάδες των 15 παικτών η καθεμία, οι οποίες μεταφέρουν, κλωτσούν ή περνούν την μπάλα κατά μήκος της γραμμής του τέρματος για να κερδίσουν πόντους.

 

Αδιαμφισβήτητα αν ψάξουμε και σε άλλες πηγές μπορεί να αλλάζουν λίγο τα δεδομένα του παραπάνω πίνακα. Όμως αυτό δεν είναι μεγάλης σημασίας, διότι οι διαφορές είναι ελάχιστες! Μπορεί να δούμε διαφορές κυρίως στα αθλήματα στο τέλος της κατάταξης. Αυτό δεν μας προβληματίζει για τον αν τα στοιχεία που έχουμε είναι έγκυρα, επειδή τα νούμερα ( εκεί παρουσιάζονται διαφορές ) είναι κατά προσέγγιση.

Για τη δημιουργία αυτής της κατάταξης χρησιμοποιήθηκαν διάφορα κριτήρια:

1. Αριθμός υπαρχόντων επαγγελματικών πρωταθλημάτων

2. Αριθμός συμμετεχόντων σε ερασιτεχνικό επίπεδο

3. Το τηλεοπτικό κοινό

4. Η δημοτικότητα κάθε αθλήματος στα Social mediamtx

5. Οι συμφωνίες για τα τηλεοπτικά δικαιώματα

6. Κερδοφορία χορηγικών συμφωνιών

7. Η σημασία κάθε επιμέρους αθλήματος για τον τύπο και τα ΜΜΕ

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Σχετικά Άρθρα