Σσσ... Τώρα μιλάμε Εμείς!

Το περιοδικό του 1ου Γυμνασίου Βύρωνα

Ένα βιβλίο για το φαινόμενο του bullying στη σχολική ζωή

Από την Αμαλία Κυριακού, τμήμα Β5

Η “ ταυτότητα ‘’ του βιβλίου

• Τίτλος = Μαζί
• Συγγραφέας = Ελένη Πριοβόλου• Μεταφραστής =
• Λογοτεχνικό γένος = πεζογραφία
• Κειμενικό είδος = κοινωνικό μυθιστόρημα
• Εκδοτικός οίκος = Εκδόσεις Καλέντης
• Χρονολογία έκδοσης = 2013

Σύντομη παρουσίαση της υπόθεσης του βιβλίου

Το βιβλίο ασχολείται με τον εκφοβισμό και τον ρατσισμό που υπάρχουν στην σημερινή κοινωνία με πρωταγωνιστές τον Μύρωνα και τη συμμορία 5 παιδιών. Στην αρχή , η συγγραφέας περιγράφει τον φόβο και τον ρατσισμό που βιώνει ο Μύρων από την συμμορία των Σκαθαριών του σχολείου του λόγω του ευαίσθητου χαρακτήρα του. Στην συνέχεια στο σχολείο και στη ζωή του Μύρωνα «εισβάλλει» η Λούνα , ένα δυναμικό κορίτσι το οποίο βιώνει και αυτό τον ρατσισμό λόγω του χρώματος του δέρματος της .

Η Λούνα με την αυτοπεποίθηση που διαθέτει εμποδίζει την συμμορία να παρενοχλήσει τον Μύρωνα χρησιμοποιώντας την «λιονταρίσια» φωνή της. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη διάλυση της συμμορίας και τον διωγμό του αρχηγού της , του Παμίνου. Η Βάντα , πρώην μέλος της συμμορίας αλλάζει ιδέες και στάση απέναντι στα άλλα παιδιά μετά την ανάρρωση της μητέρας της και ενσωματώνεται στην παρέα της Λούνας και του Μύρωνα. Τέλος , στο σχολείο οργανώνεται μια θεατρική ομάδα και συμμετέχουν η Βάντα , ο Μύρωνας , η Λούνα και άλλα παιδιά του σχολείου και καταστρώνουν ένα σχέδιο ώστε ο Παμίνος να πάρει ένα μάθημα και να αλλάξει συμπεριφορά απέναντι στα παιδιά του σχολείου. Το σχέδιο τελικά πέτυχε!!!

Τα πρόσωπα της ιστορίας και οι σχέσεις τους

Τα κύρια πρόσωπα της ιστορίας που είναι καιπρωταγωνιστές είναι ο Μύρων , η Λούνα , ο Παμίνος και η Βάντα.

  1. Ο Μύρων και η Λούνα είναι δύο πολύ καλοί φίλοι που στέκονται με θάρρος απέναντι στη συμμορία που τους παρενοχλεί.
  2. Ο Παμίνος ήταν ο αρχηγός της συμμορίας που τους πείραζε και η Βάντα ήταν ένα μέλος της συμμορίας που τώρα πλέον έχει ενσωματωθεί στην παρέα του Μύρωνα και της Λούνας και προσπαθεί να δώσει ένα μάθημα στον Παμίνο.
  3. Υπάρχουν όμως και άλλα δευτερεύοντα πρόσωπα στην ιστορία όπως η Βιολέτα και η Φιόνα. Η Βιολέτα είναι η μητέρα του Μύρωνα η οποία δουλεύει πολλές ώρες για να τα βγάλουν πέρα. Η Φιόνα είναι η μητέρα της Βάντας η οποία είχε μια πολύ σοβαρή αρρώστια με την καρδιά της αλλά στο τέλος την ξεπέρασε και αυτό βοήθησε την Βάντα να αλλάξει χαρακτήρα.

Ιστορικό πλαίσιο και αφηγηματικός τρόπος

Η ιστορία του βιβλίου διαδραματίζεται στην σύγχρονη εποχή. Τα γεγονότα που περιγράφει με τον ρατσισμό και τον εκφοβισμό βασίζονται στο τώρα-στο σήμερα. Μας αφηγείται περιστατικά τα οποία συναντάμε στο σημερινό σχολείο και τον τρόπομε τον οποίο αντιμετωπίζουν αυτά τα φαινόμενα τα παιδιά.

Κεντρικά θέματα και θέση συγγραφέα

Το κεντρικό θέμα του βιβλίου είναι η αντιμετώπιση του εκφοβισμού και του ρατσισμού. Αναφέρεται στα γεγονότα και στα περιστατικά που έχουν γίνει και θέλει με αυτόν τον τρόπο να μας δείξει πως δεν χρειάζεται μόνο η σωματική δύναμη αλλά και η αυτοπεποίθηση και το μυαλό. Επίσης μας τονίζει πως η ύπαρξη της αλληλεγγύης ανάμεσα στους ανθρώπους είναι πολύτιμη γιατί μας δίνει δύναμη και σιγουριά για την αντιμετώπιση των καταστάσεων.

Η συγγραφέας αναφέρει όλα τα παραπάνω αρκετές φορές θέλοντας να μεταδώσει ένα μήνυμα στα παιδιά αλλά και στους μεγάλους.

Αφηγηματικός χρόνος και εξυπηρέτηση

Στο βιβλίο εντοπίζω πολλές αναδρομές στο παρελθόν κάτι το οποίο κάνει το κείμενο πιο ενδιαφέρον. Μας βοηθά, επίσης, στην καλύτερη κατανόηση του κειμένου , δηλαδή με αυτόν τον τρόπο μας διαφωτίζει με κάποιες πληροφορίες ώστε να κατανοήσουμε κατανοήσουμε τις πράξεις κάποιων ηρώων

Ως αναδρομή στο παρελθόν χαρακτηρίζεται συνήθως μία ανάμνηση, με την οποία μπορούν να αποσαφηνιστούν διάφορες προσωπικότητες αλλά και γεγονότα.

Σκηνή που δεν μου άρεσε και ο τρόπος που θα ήθελα να είναι γραμμένος ώστε να με ικανοποιεί

Μία σκηνή που δεν μου άρεσε είναι την στιγμή που ο φίλος του Μύρωνα , ο Σεραφείμ , ο οποίος κάθε μέρα μετά το σχολείο εμφανιζόταν για να τον πάει σπίτι ώστε να γλυτώσει τον εκφοβισμό από την συμμορία , εμφανίστηκε να πάρει τον Μύρωνα και εκείνος του είπε πως θα έρθει μαζί τους και η Λούνα , η φίλη του , και ο Σεραφείμ του το αρνήθηκε. Αγνόησε την Λούνα , προφανώς λόγω του χρώματος του δέρματός της, και είπε στον Μύρωνα πως στην σέλα της μηχανής του χωράνε μόνο δύο και έφυγε.

Σε εκείνο το σημείο αυτό που δεν μου άρεσε είναι η συμπεριφορά και ο τρόπος που αντιμετώπισε ο Σεραφείμ την Λούνα και η αλήθεια είναι πως με προβλημάτισε αρκετά. Θα ήθελα να είναι πιο ευγενικός και να έπαιρνε μαζί του την Λούνα. Ο Σεραφείμ μέχρι τώρα περουσιαζόταν πολύ ευγενικός και έτοιμος να προστατεύσει όποιον είχε ανάγκη για βοήθεια και για στήριξη, όμως σε εκείνη τη σκηνή αποκαλύφθηκε η πραγματική προσωπικότητα του η οποία δεν ήταν καθόλου ωραία αλλά εντελώς αγενής και προφανώς υστερόβουλη.

Αφήστε μια απάντηση

Σχετικά Άρθρα