Εκπαιδευτική Εκδρομή – Βράβευση των μαθητών που κέρδισαν στο Διαγωνισμό “Τα ορυκτά και ο άνθρωπος”

Στις 17 και 18 Μαίου οι μαθητές του Γυμνασίου μας, Βλάντης Πέτρος, Γαλανάκης Λευτέρης, Θωμάδης Πέτρος, Σκούρας Ιάσονας, Τρέντσιου Αθηνά με τις συνοδούς καθηγήτριες Βαλμά Ελευθερία και Μπορμπότσιαλου Ιωάννα πραγματοποίησαν επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου «Αλουμίνιο της Ελλάδος» καθώς και στο μεταλλείο εξόρυξης βωξίτη της εταιρείας «Δελφοί – Δίστομο» στην περιοχή Άμφισσας Φωκίδας.
Η ομάδα των μαθητών πρώτευσε στο διαγωνισμό του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας με θέμα “Τα ορυκτά και ο άνθρωπος”. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε με προσφορά του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ).
Μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουμε μία παραγωγική διαδικασία βαριάς βιομηχανίας η οποία δεν είναι γνωστή και προσιτή στους περισσότερους. Οι υπεύθυνοι τόσο του εργοστασίου όσο και του μεταλλείου προσπάθησαν ?με επιτυχία- να μας μυήσουν στην πολυπλοκότητα αυτής της διαδικασίας. Μας έδωσαν με καλή διάθεση τη δυνατότητα της βιωματικής γνώσης. Δεν ακούσαμε απλά πως γίνεται αλλά το είδαμε να συμβαίνει. Είδαμε πως λειτουργεί το εργοστάσιο, από την πρώτη ύλη μέχρι το τελικό προιόν. Ζήσαμε για λίγο την πραγματικότητα ενός μεταλλείου με τις ιδιαίτερες συνθήκες εργασίας.
Οι μαθητές μας προβληματίστηκαν σχετικά με την ορθολογική αξιοποίηση των φυσικών πόρων και την αποκατάσταση των περιοχών εξόρυξης. Μας ενημέρωσαν ότι η εταιρεία καταβάλλει κάθε προσπάθεια για τη μικρότερη δυνατή περιβαλλοντική επιβάρυνση και πραγματοποιεί εργασίες αποκατάστασης στις περιοχές που σταματά η εκμετάλλευση.
Ως εκπαιδευτικοί θεωρούμε ότι οι μαθητές πρέπει να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη μιας εκμετάλλευσης με αειφόρο προσανατολισμό.
Ευχαριστούμε το ΣΜΕ, τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο και στο μεταλλείο για την ευκαιρία που μας πρόσφεραν και την καλή τους διάθεση να ικανοποιήσουν κάθε ανάγκη και επιθυμία μας.
Στις 30 Μαίου 2018 η ομάδα των μαθητών μας θα βραβευτεί σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της τακτικής Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων. Οι μαθητές ως βραβείο για την επιτυχία τους θα λάβουν ακόμη 1 tablet.

Πρόσκληση ανοικτής εκδήλωσης ΓΣ ΣΜΕ 30052018

Πρόγραμμα Ανοικτής Εκδήλωσης Γ.Σ. ΣΜΕ 30052018

Tags: No tags

Add a Comment

You must be logged in to post a comment