17η Νοεμβρίου 1973 – 17η Νοεμβρίου 2022

Για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου αποφασίσαμε τα τελευταία 2 χρόνια, με αφορμή τους περιορισμούς στις σχολικές εορτές λόγω Covid, να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Να κάνουμε έρευνα σχετικά με τη δράση του φοιτητικού κινήματος την περίοδο της χούντας και να δημιουργήσουμε ένα ΄΄ντοκυμαντέρ΄΄.

Ο Καθηγητής Ιστορίας της Φιλοσοφικής σχολής του ΕΚΠΑ Βαγγέλης Καραμανωλάκης μας δέχθηκε στο γραφείο του και απάντησε σε ερωτήσεις μας για τη χούντα, τη δράση του φοιτητικού κινήματος και τα γεγονότα του πολυτεχνείου. Τον ευχαριστούμε θερμά για την ανταπόκριση και την ενδιαφέρουσα συνομιλία μας που μας βοήθησε να γνωρίσουμε μία περίοδο της σύγχρονης ιστορίας μας.

Ο σπουδαίος συνθέτης Χρήστος Λεοντής μας έκανε την εξαιρετική τιμή να μας δεχθεί στο σπίτι του και να μας μιλήσει για το πως βίωσε ο ίδιος την περίοδο της χούντας. Μας περιέγραψε τα προσωπικά του βιώματα από την κατάληψη της Νομικής σχολής τον Φεβρουάριο του 1973. Τα γεγονότα των ημερών εκείνων και ο αγώνας των φοιτητών ήταν η εμπνευσή του για έναν εμβληματικό δίσκο το ΄΄Καπνισμένο τσουκάλι΄΄΄σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου. Τον ευχαριστώ από καρδιάς όπως και τον μουσικό και ερμηνευτή κο Τριανταφυλλίδη Κώστα για τη μεσολάβησή του στη συνάντηση με τον σπουδαίο συνθέτη.

Την εποχή του ακραίου ατομικισμού, της κυριαρχίας του ατομικού δικαιώματος είναι σημαντική η μνήμη των συλλογικών αγώνων για δημοκρατία, ελευθερία και συλλογικά δικαιώματα.

Θα σημειώσω εδώ κάτι που μας είπε ο κος Καραμανωλάκης

΄΄οι φοιτητές στο Πολυτεχνείο έσωσαν την τιμή μιας κοινωνίας που δεν αντιστάθηκε στη δικτατορία΄΄.

Συμμετείχαν οι μαθητές Γκίνου Εύα, Μακρής Μιχαήλ, Κουνενάκης Ιωσήφ. Ο μαθητής Ρουσανίδης Δημήτρης βοήθησε ουσιαστικά στην επεξεργασία των ερασιτεχνικών μας βιντεοσκοπήσεων και στη δημιουργία του τελικού αποτελέσματος.

Μπορμπότσιαλου Ιωάννα

ΠΕ04-05 Καθηγήτρια 1ου Γυμνασίου Βύρωνα

 

 

Tags: No tags

Add a Comment

You must be logged in to post a comment